Panoravia Forum Index Panoravia
Twentsche spottersvereniging
Het is nu Zo Aug 25, 2019 (0:38)
Startpagina Hoofdmenu
Startpagina Startpagina
   FAQ - Help FAQ - Help
Startpagina Community
   Gebruikerslijst Gebruikerslijst
   Gebruikersgroepen Gebruikersgroepen
Startpagina Loginservice
   Registreer Registreer
   Profiel Profiel
   Privé berichten bekijken Privé berichten bekijken
   Inloggen Inloggen
   Ongelezen berichten bekijken Ongelezen berichten bekijken
Startpagina Zoek
   Zoeken Zoeken


Inloggen Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
(Registreer)

Online gegevens Online gegevens
Berichten Berichten
  Berichten:

Lidmaatschap: Lidmaatschap:
Laatste:
Algemeen:

Bezoekers online: Bezoekers online:
0 Geregistreerd: 0
0 Verborgen: 0
0 Bezoekers: 0
Totaal:

Grootst aantal gebruikers online was 71 op Ma Apr 01, 2019 (8:56)

Online
JSF
Ga naar Pagina Vorige  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 12, 13, 14  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Panoravia Forum Index -> Messageboard
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Do Mrt 19, 2009 (16:50)    Onderwerp: Reageer met quote

De Vries verwelkomt Brits besluit tot aanschaf JSF-testtoestellen

De Britse minister van Defensie, John Hutton heeft vandaag in Washington een contract getekend voor de aanschaf van drie testvliegtuigen in het F-35 Joint Strike Fighter programma. Het Verenigd Koninkrijk zet hiermee een nieuwe stap ter ondersteuning van de zogeheten Initial Operational Test and Evaluation fase van de ontwikkeling van de JSF. Staatssecretaris Jack de Vries is tevreden met het Britse besluit: "Het geeft aan dat het JSF-programma op stoom blijft en dat er internationaal vertrouwen is in de ontwikkeling van deze nieuwe generatie jachtvliegtuigen." Het contract ziet erop toe dat Groot-Brittannië de eerste short take-off and vertical landing F-35B (STOVL) in 2011 in ontvangst neemt. De toestellen zijn onderdeel van het gemeenschappelijke testteam, waaraan ook Nederland kan deelnemen. Volgens Hutton is de JSF een essentieel onderdeel van de toekomstige luchtmachtcapaciteit. "Samen met hun Amerikaanse collega's zullen onze vliegers een unieke kans hebben om dit fantastische toestel en zijn mogelijkheden te leren kennen", aldus Hutton. Groot-Brittannië is de enige Level 1 partner in het JSF programa en heeft £2 miljard, zo'n 2.16 miljard Euro, gereserveerd voor de ontwikkeling- en demonstratiefase. De F-35B's moeten op termijn de Harrier GR7/9s van de Royal Air Force/Royal Navy Joint Force organisatie vervangen. In totaal wordt verwacht dat het Verenigd Koninkrijk 138 JSF-toestellen koopt.

(c) Blik op Nieuws
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Wo Mrt 25, 2009 (18:29)    Onderwerp: Reageer met quote

Vakbond is vertrouwen kwijt in JSF-project

AMSTERDAM - Vakbond FNV Bondgenoten heeft geen vertrouwen meer in het JSF-project. De bouw van de beoogde opvolger van de F­16 levert nauwelijks nieuwe arbeidsplaatsen op in Nederland. Voor de komende jaren is de winst in werkgelegenheid onduidelijk. ‘We staan niet meer onvoorwaardelijk achter het JSF-project’, zegt voorzitter Henk van der Kolk. De JSF tijdens een testvlucht. (ANP) Van der Kolk deed zijn aankondiging woensdag tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse defensie-industrie, verenigd in de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Het standpunt is opmerkelijk, omdat de vakbond in 2002 – samen met CNV Bedrijvenbond, Unie en VHP Metalektro – een van de belangrijkste pleitbezorgers van het JSF-project was. De voorzitter van FNV Bondgenoten ziet nauwelijks nieuwe orders binnenkomen voor het JSF-project. ‘Wij komen bij deze bedrijven over de vloer en constateren dat. Al eerder werd bekend dat de bedrijven als Thales en Philips nauwelijks de verwachte opdrachten hebben binnengehaald. De overheid kan op korte termijn beter investeren in projecten die wel meteen banen opleveren, vindt Van der Kolk. ‘Wat ons betreft stappen we er niet uit, maar doen we een stap opzij. De vakbond hekelt vooral de ongewisheid over de banen die het JSF-project kan opleveren. De studies zijn onduidelijk en spreken elkaar tegen, vindt de bond. ‘Er zijn geen cijfers die garanderen wat er precies gaat gebeuren. Volgens accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers zou het gaan om vijftigduizend arbeidsjaren. Het Centraal Planbureau (CPB) noemde dat overdreven en verwarrend. Het zou gaan om tweehonderd banen tussen 2001 en 2015, en twaalfhonderd banen tussen 2015 en 2052. Daarvoor moeten dan wel 4.500 JSF’s worden gebouwd en moet Nederland er maximaal van profiteren. Nieuwe banen levert het project volgens het CPB nauwelijks op. Het gaat grotendeels om verschuiving van werkgelegenheid. Die raming komt overigens dichtbij de schatting die de vakbonden in 2002 zelf maakten.
FNV Bondgenoten rekende destijds met twaalfhonderd banen voor twintig jaar, waarvan drie à vierhonderd nieuwe banen.

(c) De Volskrant
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Do Mrt 26, 2009 (10:07)    Onderwerp: Reageer met quote

Betaalde prof hekelt geluidstest JSF/Saab

LEEUWARDEN - Het Nationaal Luchtvaart en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft te snel conclusies getrokken over het geluid dat de Joint Strike Fighter en de Saab Gripen zouden produceren. De beperkte beschikbaarheid van gegevens maken de conclusies ,,een onafhankelijk onderzoeksinstituut onwaardig. Dat beweert de Nederlandse emeritushoogleraar aëro-akoestiek Sohan Sarin, die in opdracht van Saab nog eens kritisch keek naar het NLR-rapport. De gevechtsvliegtuigfabrikant heeft geen vertrouwen in de onafhankelijkheid van het NLR, dat beweert dat de Gripen en de JSF evenveel lawaai produceren als ze op een hoogte van 300 meter vliegen.
Sarin deelt die kritiek. ,,Saab krijgt geen eerlijke kans. De mensen in Leeuwarden kunnen niets met dit onderzoek.” De hoogleraar, die in het verleden voor Fokker werkte

(c) Leeuwarder Courant
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Za Mrt 28, 2009 (9:35)    Onderwerp: Reageer met quote

Budget voor JSF met 400 miljoen euro verhoogd (Krankzinnig) Mr. Green

Het budget dat nodig is om de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) aan te schaffen is verhoogd van bijna 5,7 miljard naar ruim 6,1 miljard euro. De verhoging met 400 miljoen euro komt door de aanpassing van het prijspeil van 2005 naar 2008. Defensie houdt vooralsnog wel vast aan een stuksprijs van de F-35 van 49,5 miljoen, volgens het prijspeil van 2002. Dat blijkt uit de rapportage van het project Vervanging F-16 over het jaar 2008 die staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) en minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurden. Defensie wil tot 2023 in fases 85 toestellen kopen. Defensie onderkent de risico's in het JSF-project zoals de prijsontwikkeling, de onzekerheid of andere partnerlanden genoeg toestellen kopen en de waarde van de dollar ten opzichte van de euro. Onlangs bracht de Amerikaanse rekenkamer (GOA) ook dergelijke onzekerheden naar voren. Toch schrijven De Vries en Van der Hoeven dat het F-35-programma de minste risico's heeft wat betreft de financiën, de (door)ontwikkeling en de operationele kwaliteiten. Ook heeft de F-35 volgens hen de laagste investeringskosten en de laagste totale levensduurkosten. Grootste rivaal van de JSF is de Saab Gripen NG. Maar volgens Defensie scoort het Zweedse toestel op de door Nederland gewenste kwaliteiten minder goed. Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig. In de eerste fase heeft Nederland 800 miljoen dollar gestoken. In ruil daarvoor haalt de Nederlandse (luchtvaart)industrie orders binnen. Tot eind 2008 ging het om een omzet van 763 miljoen dollar. Van der Hoeven en de betrokken bedrijven ruziën nog over het deel dat de bedrijven over hun omzet aan de Staat moeten betalen. Het JSF-project leidt in het parlement tot veel onduidelijkheid. De Tweede Kamer stelde de afgelopen jaren maar liefst 2400 schriftelijke vragen over het project. Een kwart daarvan (660) werd in de afgelopen drie maanden gesteld. Eind april moet de Kamer beslissen of ze meegaat in de wens van het kabinet om een van de twee JSF-testtoestellen te kopen. Met de eerste is een investering van 14 miljoen dollar gemoeid en met de tweede 11,5 miljoen. Als Nederland in dit stadium alsnog afziet van de testfase, kost dat 12,5 miljoen dollar extra. De Vries vindt dat nodig om vanaf 2011, 32 mensen te kunnen opleiden en voorbereiden op het nieuwe vliegtuig. Onder hen zijn vijf vliegers.

(c) De Telegraaf
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
FISHER01Geregistreerd op: 7-3-2005
Berichten: 2216
Woonplaats: ENSCHEDE, 5 miles south south west of EHTW

BerichtGeplaatst: Ma Mrt 30, 2009 (10:21)    Onderwerp: Reageer met quote

zie je wel, ze hebben al lang een keus gemaakt en ze weten ook al hoeveel, anders verhoog je je budget niet imho
_________________
greetzz. jos "the fisherman" knol®spotten is net vissen: de ene keer vang je vet, de andere keer vang je niks!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Ma Mrt 30, 2009 (14:57)    Onderwerp: Reageer met quote

De Joint Strike Fighter (JSF) is nog steeds de meest geschikte straaljager om de F-16 op te volgen.

Het toestel voldoet aan de Nederlandse eisen en de kosten zijn het laagst ten opzichte van concurrenten en het door blijven vliegen met de huidige straaljagers. Dat schrijven staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) en minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De prijs, de restwaarde en de kans op doorontwikkeling zijn bij de JSF gunstiger dan bij zijn grootste concurrent, de Zweedse Gripen. In hun brief schrijven de bewindslieden ook dat er bij de JSF nog aanzienlijke onzekerheden zijn. De prijs kan hoger uitvallen, als andere landen toch geen JSF kopen wordt de ontwikkeling vanzelf duurder. Bovendien kan de koers van de dollar ten opzichte van de euro de prijs nog opvoeren. De Amerikaanse rekenkamer waarschuwde eerder ook al voor dergelijke gevaren. Door aanpassing van het prijspeil is de eindsom van het JSF-project voorlopig gestegen van 5,8 miljard euro naar 6,1 miljard. De 85 toestellen die Nederland wil kopen kosten 49,5 miljoen euro per stuk. Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de raad van bestuur van Stork, zei gisteren in het programma Buitenhof dat niet meedoen aan het JSF-programma dramatische gevolgen zal hebben voor de Nederlandse luchtvaartindustrie. Volgens hem kan die industrie verdwijnen als er niet mag worden meegebouwd en ontwikkeld aan het gevechtsvliegtuig.
De Tweede Kamer praat binnenkort over het voornemen om twee testtoestellen aan te schaffen. Met die toestellen kunnen de Nederlanders zich voorbereiden op de komst van de vloot nieuwe straaljagers.

(c) AD
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Do Apr 02, 2009 (14:19)    Onderwerp: Reageer met quote

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) moet zijn huiswerk overdoen en de vergadering over de aanschaf van twee testtoestellen van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) wordt uitgesteld. Maar de Kamer neemt er nog wel deze maand een besluit over.
Dat zei voorzitter Hans van Baalen van de vaste Kamercommissie voor Defensie donderdag na afloop van een ongebruikelijke procedurevergadering. In de besloten vergadering, waarvoor steeds meer Kamerleden werden opgetrommeld, stemde een meerderheid voor het terugsturen van de jaarraportage over het project Vervanging F-16 van De Vries. De Vries wil nog deze maand een handtekening zetten voor de aanschaf van twee JSF-testtoestellen.

(c) Omroep Brabant
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Vr Apr 03, 2009 (3:29)    Onderwerp: Reageer met quote

Kamer eist meer informatie van De Vries over JSF

CDA-staatssecretaris Jack de Vries had een steekwagentje nodig om de informatie over de vervanging van de F16 naar de Tweede Kamer te brengen. Regeringspartij PvdA en de linkse oppositie vinden echter dat de bewindsman nog steeds gegevens achterhoudt. Een eerder voorzien debat op 15 april kan daardoor niet plaatsvinden.De Vries had een steekwagentje nodig om de informatie over de vervanging van de F-16 naar de Tweede Kamer te brengen Het tekent de politieke stoeipartij die is losgebarsten over de aanschaf van een nieuw jachtvliegtuig voor de Koninklijke Luchtmacht. CDA en ChristenUnie zijn ervan overtuigd dat de Amerikaanse F35 Joint Strike Fighter het beste toestel is.

PvdA onduidelijk
De PvdA was aanvankelijk vóór het JSF-project. Zij keerde zich er later tegen. De PvdA weigert zich nu uit te spreken omdat er nog teveel onzekerheden aan de JSF kleven. De fractie voelt de hete adem in de nek van SP en GroenLinks, die fel tegen de JSF gekant zijn. Een procedurevergadering van de Kamercommissie voor Defensie dreigde vanmorgen te verzanden. De fracties trommelden zoveel deelnemers op dat de voor- en tegenstanders van de JSF elkaar precies in evenwicht hielden. Ongewis bleef of de beslissing tot aankoop van de eerste twee testtoestellen op 15 april kan worden genomen. De stemmen staakten, waarna commissie-voorzitter Hans van Baalen (VVD) een compromis bedacht: een week uitstel. Dit betekent dat de beslissing later valt, maar wel vóór de uiterste termijn (31 april).

Bijzaken
Linkse en rechtse fracties proberen al wekenlang hun posities te versterken door allerlei bijzaken naar voren te halen. Het leidt tot enorme reeksen aan schriftelijke Kamervragen. Nu eens wil de SP exacte cijfers over de gevolgen voor de natuurgebieden. Of de staatssecretaris precies kan aangeven welke vliegroutes de JSF in de jaren na 2015 zou kunnen volgen, welke hoogte het toestel dan aanhoudt en wat dit betekent voor de natuurwaarden? Dan weer slaat de VVD terug met een sneer naar de Zweedse concurrent Saab Gripen. Wat zijn de gevolgen van een omkopingsschandaal in Zweden voor de Nederlandse besluitvorming? In een kennelijke poging de zaak te vertragen, eisen de kamerfracties zelfs cijfers over de geluidsoverlast van vliegtuigen die al lang als kandidaat zijn afgevallen.

Metersdikke pakket
Staatssecretaris De Vries heeft met zijn metersdikke pakket informatie volgens CDA en VVD uitstekend werk geleverd. De linkse partijen vinden echter dat hij zijn huiswerk moet overdoen, omdat essentiële vragen onbeantwoord blijven. De Vries stelt dat hij vanwege de afspraken in het internationale onderhandelingsproces nog geen uitsluitsel kan geven over bij voorbeeld de definitieve prijs van het toestel. Ook wijst hij erop dat uitstel de kosten fors kan opjagen.

(c) Eric Vrijsen, Elsevier
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Zo Apr 05, 2009 (14:36)    Onderwerp: Reageer met quote

De Vries naar Washington voor overleg over JSF

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) is maandag en dinsdag in Washington om zich te laten bijpraten over de Joint Strike Fighter (JSF/F-35). Hij bezoekt fabrikant Lockheed Martin en het projectbureau dat de ontwikkeling coördineert voor de negen deelnemende landen. Ook zal De Vries voor de eerste keer een ontmoeting hebben met zijn onlangs aangetreden Amerikaanse ambtgenoot William Lynn.

Tweede Kamer
Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van de JSF en De Vries wil in april twee JSF-testtoestellen aanschaffen. Daarvoor is nog het fiat van de Tweede Kamer nodig en dat is er nog niet uit. De Defensiecommissie stuurde afgelopen week nog de jaarrapportage 2008 terug naar De Vries, omdat zij de financiële onderbouwing op verscheidene punten ondeugdelijk vond. Een woordvoerster van De Vries zei vrijdag dat binnen zeven dagen aan de wensen van de Kamer zal worden voldaan. De Kamer houdt maandag zelf een hoorzitting over de opvolging van het huidige F16-gevechtsvliegtuig. Zij heeft daarvoor medewerkers uitgenodigd van tal van instituten die zich over de JSF en gerelateerde zaken hebben gebogen, of betrokken waren bij de kandidatenvergelijking.

Betrokken bedrijven
Het gaat onder meer om vertegenwoordigers van het Centraal Planbureau, PricewaterhouseCoopers en de auditdiensten van Defensie en Economische Zaken en RAND Europe. Daarnaast komt ook de koepel van bedrijven die aan de JSF meewerken (Nifarp), FNV Bondgenoten, TNO, het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en commissies voor milieuhygiëne uit Leeuwarden en Volkel en nog wat experts. In de middag zullen ondernemingsraden van bedrijven die betrokken zijn bij het JSF-project een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer.
De Kamer heeft een beslissend debat over de testtoestellen, dat was gepland op 15 april, uitgesteld tot later deze maand.

(c) NU Algemeen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Ma Apr 06, 2009 (14:48)    Onderwerp: Reageer met quote

Luchtvaartsector dringt nog maar eens aan op JSF

Als de Tweede Kamer besluit om de Joint Strike Fighter (JSF) niet aan te schaffen, kost dat de Nederlandse luchtvaartsector duizenden banen. Dat bleek uit een petitie die de ondernemingsraden van verschillende bedrijven maandag overhandigden aan de Tweede Kamer.
De Kamer houdt de hele dag een hoorzitting over de beoogde opvolger van de F-16. Deze maand moet de Kamer instemmen met de aanschaf van twee JSF-testtoestellen. In 2010 moet het definitieve besluit worden genomen over de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuig, dat vanaf 2015 de eerste F-16's moet gaan vervangen. De indieners van de petitie grepen de hoorzitting aan om te wijzen op de 'banenmotor' die de JSF-order voor het Nederlandse bedrijfsleven is. "Tweeduizend werknemers in de luchtvaartsector zijn afhankelijk van de JSF", stelde de zegsman van de tien ondernemingsraden, die samen ongeveer dertien duizend werknemers vertegenwoordigen. Het gaat dan om bedrijven als Stork Aerospace. Hij waarschuwde ervoor dat 'partijpolitieke overwegingen' niet mogen leiden tot banenverlies. Keuze voor de JSF levert de sector voor meer dan veertig jaar werk op, stelde hij. Het pleidooi van de ondernemingsraden werd gesteund door vakcentrale FNV. Hoewel de vakbond kritisch is over het aantal banen dat de JSF de Nederlandse luchtvaartsector oplevert -ongeveer duizend- eist de FNV wel dat er geen banen naar het buitenland verdwijnen door de besluiten die de Kamer neemt. De voortgang van het JSF-project lijkt de afgelopen maanden steeds minder vanzelfsprekend. Zo was er een proefschrift waaruit bleek dat de F-16 nog lang niet aan vervanging toe was. Ook bood de enig overgebleven concurrent Saab zijn Gripen Next Generation aan voor een bedrag dat ver onder het budget ligt. Reden voor de Kamer om bij staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) extra informatie op te vragen over de levensduur van de F-16. Ook vindt een aantal fracties dat zij nog geen goed inzicht hebben in de kosten van de JSF. De Vries weigert de Kamer echter inzage te geven in alle dossiers, omdat het voor een deel om vertrouwelijke gegevens van bondgenoten gaat. De hoogste militair van Nederland, Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, mengde zich maandag ook in het debat. In De Telegraaf liet hij optekenen dat de JSF de beste keus is. Hij riep de Kamerleden op zich objectief te laten leiden door informatie van experts. "Ook voor de grondtroepen, waar ze ook in de wereld opereren, levert de JSF een schat aan informatie waardoor we bijvoorbeeld bermbommen eerder kunnen opsporen. Onze tests zijn zuiver geweest, bevestigen diverse onafhankelijke instanties. Als dat in twijfel wordt getrokken moet je je afvragen wat er aan de hand is in Nederland", aldus Van Uhm.

(c) Elsevier
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Di Apr 07, 2009 (12:00)    Onderwerp: Reageer met quote

Hoorzitting kan onduidelijkheid over JSF niet wegnemen

De Tweede Kamerleden kregen gisteren tijdens een bijna tien uur durende hoorzitting niet de gewenste duidelijkheid over de Joint Stike Fighter (JSF). Negentien deskundigen draafden op, maar een eenduidig beeld leverde dat niet op. Zo had iedere spreker zijn eigen cijfers over de werkgelegenheid die de aanschaf van de Amerikaanse straaljager JSF voor Nederland zou opleveren. Samen met werknemers van vliegtuigbedrijven bood FNV Bondgenoten een petitie aan die pleit voor de aanschaf van de JSF, omdat die 'duizenden banen' oplevert.
Maar zolang Defensie geen 'stevige contracten' sluit met vliegtuigbouwer Lockheed Martin, stak FNV'er Hettie Kijzers haar hand daar niet voor in het vuur. In de Kamer zijn CDA, VVD en SGP voorstander van de JSF als vervanging van de huidige F16-gevechtsvliegtuigen. Coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie twijfelen sterk. GroenLinks, SP en PVV zijn tegen. Het parlement hoorde diverse deskundigen om zich beter te informeren voor het besluit dat het eind deze maand dient te nemen: wel of niet twee testtoestellen kopen. Aankoop daarvan staat gelijk aan een definitieve keuze voor de JSF. Nederland kan later weliswaar besluiten om een ander gevechtsvliegtuig te kopen, maar dan zijn de test-JSF's (zo'n 100 miljoen euro per toestel) weggegooid geld. Bovendien zou zo'n besluit funest zijn voor de Nederlandse werkgelegenheid, benadrukte Stork-topman Erick Vink. Vink, voorzitter van Nifarb waarin de Nederlandse luchtvaartbedrijven zich hebben verenigd, schetste een doemscenario: het werk dat de JSF oplevert, zou dan verdwijnen naar andere landen. "Dan doen we niet meer mee. Maar of de miljardeninvesteringen zich uiteindelijk terugbetalen, daarover bleven de meningen verdeeld. PriceWaterhouseCoopers (PWC) berekende in opdracht van het ministerie van Economische Zaken dat het tot 2052 om 600 tot 1200 banen gaat. Het Centraal Planbureau (CPB), die het PWC-rapport op verzoek van de Tweede Kamer doorlichtte, stelt echter dat meedoen met de JSF-ontwikkeling 'nul werkgelegenheid' oplevert: die mensen hebben zonder JSF elders werk.

(c) BN Elders
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Do Apr 09, 2009 (0:03)    Onderwerp: Reageer met quote

Uitslag Stelling: Gebruik F-16 langer

De Tweede Kamer heeft zich voorgenomen deze maand te beslissen over de aanschaf van twee testtoestellen van de F35 Joint Strike Fighter (JSF). De ruim 3600 deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn erg verdeeld over de vraag of het gevechtstoestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin de beste keuze is: een krappe meerderheid van 52 procent vindt van niet en wijst de aankoop af, terwijl bijna 40 procent wel voorstander is. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm hield maandag een krachtig pleidooi voor de aanschaf van de JSF. Dit wordt door een kleine meerderheid afgedaan als inmenging in politieke zaken. Toch is er ook veel begrip voor het publieke offensief van de viersterrengeneraal. Van Uhm en zijn defensiespecialisten kwamen maandag niet eens aan het woord in een hoorzitting in het parlement ter voorbereiding van de besluitvorming. „Men moet in Den Haag eens meer naar de echte deskundigen, namelijk de militairen luisteren, en geen boeken- dan wel partijwijsheden, c.q. ideologieën volgen”, klinkt een kritisch commentaar. De hoorzitting stond dan ook niet zozeer in het teken van het beste militair-strategische luchtwapen, maar ging veel meer over de economische waarde van de JSF-aanschaf. Van Uhm had de nadruk gelegd op de werkgelegenheid die de JSF-aankoop met zich mee zou brengen. Daarover verschillen economische experts echter van inzicht. Volgens het adviesbureau PricewaterhouseCoopers levert het project 600 tot 1200 banen op, terwijl het Centraal Planbureau het nu op ongeveer 600 banen houdt. Voor velen is het werkgelegenheidaspect sowieso geen reden om dit toestel te kiezen. En als de JSF-optie toch overeind blijft, dan moet voordat de Tweede Kamer een definitieve beslissing neemt, goed worden uitgezocht of deze aankoop Nederland economisch echt iets oplevert.

Exploitatiekosten
Verder moet het parlement ook laten onderzoeken hoe het zit met de aanschaf- en exploitatiekosten van het Amerikaanse gevechtstoestel. JSFwatcher Johan Boeder, directeur van een softwarebedrijf in Kesteren, heeft op basis van openbare bronnen bijvoorbeeld berekend dat de exploitatiekosten van de JSF flink zullen oplopen. Hoewel Defensie dit bestrijdt, wilt u toch dat alles opnieuw wordt bekeken en goed wordt doorgerekend. Beter voorkomen, dan later miljoenen bijbetalen, waarvoor de belastingbetaler dan weer opdraait. „Aanschaf van de JSF is een financiële carte blanche, met te weinig onderbouwing”, vreest iemand. Hoewel er op papier ook een Zweedse concurrent voor de JSF is, het toestel van Saab Gripen, ziet u net als Defensie weinig in de aanschaf van dit luchtwapen. Op de vraag ’Als het aan u lag, dan kocht Nederland….’ stemt slechts 18 procent op dit type gevechtstoestel. Dit ondanks het feit dat de Saab minder zou kosten. Hierin volgt u waarschijnlijk de berichten dat JSF militair-technisch geavanceerder is en dus superieur aan de Saab.

Goedkoop
De voorstanders van het toestel van Lockheed Martin wijzen er dan ook op dat de Nederlandse militairen recht hebben op het beste materieel. „Onze mensen moeten met het beste materiaal op uitzending gaan. Goedkoop is duurkoop als het om levens van onze militairen gaat. Maar, zoals gezegd, de meesten zien niets in de JSF-aankoop. Daarbij laten zij zich leiden door het megabedrag (ruim 6 miljard) dat voor de JSF wordt uitgegeven. Dit geld zou in deze crisistijden een betere bestemming verdienen. „Laat men het geld gebruiken voor de zorg en de pensioenen in Nederland, laat andere landen haantje-de-voorste zijn met de JSF”, roept een stellige tegenstander. Ook stoort het u dat Nederland zich veel te veel als een heel trouwe bondgenoot opstelt, zonder zelf duidelijke keuzes te durven maken. „Het zoveelste prestigieuze paradepaardje van een kabinet dat als een schoothondje achter de VS aanloopt”, klinkt het. De tegenstanders menen dat het nog het beste zou zijn om voorlopig met de F-16’s door te vliegen. „Er zijn nog zat vlieguren over voor de F16”. Of ze moeten (opnieuw) gemoderniseerd worden, maar dat levert nog altijd een forse besparing op voor de schatkist. Bovendien vindt u dat de F-16 tot nu toe altijd uitstekend heeft voldaan, ook op militaire missies in het buitenland.

(c) De Telegraaf, René van Zwieten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Vr Apr 10, 2009 (7:58)    Onderwerp: Reageer met quote

Eensgezindheid over JSF-banen

DEN HAAG - Maximaal 1.200, maar misschien ook nul. Dat is het aantal banen dat de aanschaf van de JSF Nederland oplevert.
Als Nederland de Joint Strike Fighter (JSF) koopt als vervanger van de F-16, levert dat tot aan 2052 tussen 600 en 1.200 banen op. Die banen gaan op de lange duur ten koste van andere werkgelegenheid, in elk geval voor een deel maar wellicht ook helemaal. In dat laatste geval levert de JSF de Nederlandse economie netto niet één extra baan op.
De afgelopen maanden leek het alsof de economische experts elkaar voortdurend in de haren vlogen. Maar maandag, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, bleken ze het in grote lijnen wel degelijk met elkaar eens over de betekenis van het JSF-project voor de Nederlandse economie. Over enkele honderden banen meer of minder kan worden gediscussieerd, zeiden de economen. Maar van een diepgaand conflict tussen het Centraal Planbureau (CPB) en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PWC) was geen sprake. Volgens het CPB levert het project ongeveer 600 banen op. Het adviesbureau, ingehuurd door het ministerie van Economische Zaken, denkt aan het dubbele of ‘ongeveer duizend’. Maar ook dat, zei PWC-partner en hoogleraar economie Jan Willem Velthuijsen, zou natuurlijk een ‘klein effect zijn voor de Nederlandse economie’. De aanschaf van de JSF gaat de Nederlandse staat vermoedelijk tussen de 6,1 en 6,5 miljard euro kosten. Het verschil in de twee schattingen zit volgens de economen in drie factoren: de mate waarin de productiviteit van de bedrijven de komende jaren zal toenemen; het aantal banen dat weglekt naar het buitenland en de vraag hoeveel werkgelegenheid wordt verdrongen. Het CPB gaat ervan uit dat de verdringing 100 procent zal zijn. PricewaterhouseCoopers is daar niet van overtuigd maar waagt zich niet aan een eigen schatting. Beide denken dat het aantal ‘Nederlandse’ JSF-banen dat naar het buitenland verdwijnt, tussen de 100 en 150 zal zijn. De relatieve eensgezindheid was opmerkelijk. Vooral het CPB-rapport is de afgelopen weken heftig bekritiseerd. Staatssecretaris De Vries van Defensie noemde verdringing op de arbeidsmarkt een ‘onzinnig argument’ en bestuurder Arie Kraaijeveld van de vereniging van defensiebedrijven NIFARP vond het rapport ‘absolute lariekoek’. Over die kritiek haalde het CPB maandag de schouders op. ‘Wij zijn er niet mee benaderd’, zei onderdirecteur George Gelauff. ‘En ik ga liever in op argumenten. Voor vakbond FNV Bondgenoten waren de cijfers reden om weer voorstander te worden van het JSF-project. Vorige maand trok de bond haar ‘onvoorwaardelijke steun’ voor de defensieorder in, maar nu deed bestuurder Hettie Kijzers weer een stap vooruit. Ze was onlangs in Zweden op bezoek bij Saab, en hoorde daar dat hun JSF-alternatief, de Gripen, tussen de 200 en 300 banen in Nederland op zal leveren, tien jaar lang. ‘De JSF heeft een veel langere looptijd, dus is in dat opzicht veel interessanter. De bond wil zich niet branden aan een voorspelling van het aantal banen dat de JSF in Nederland zal opleveren. Kijzers: ‘Zonder contracten steek in mijn handen helemaal nergens voor in het vuur. De Kamer was kritisch over getallen die werden genoemd door Erick Vink, die zich namens de bedrijven verenigd in NIFARP inzet voor aanschaf van de JSF. PvdA-Kamerlid Eijsink hield hem een onderzoek van de Amerikaanse Rekenkamer onder de neus. Dat rekent erop dat er wereldwijd nog geen 2.500 JSF’s verkocht zullen worden. De Nederlandse industrie gaat nog altijd uit van 4.500 toestellen. ‘Wij hebben geen aanleiding om aan dat getal te twijfelen’, zegt Vink. Eijsink ergerde zich aan het verhaal van Vink, die niet wilde zeggen hoeveel orders Nederlandse bedrijven tot dusverre uit de JSF hebben gesleept. Volgens Vink is dat commerciële informatie, die hij niet zomaar openbaar kan maken. Hij schermde met ‘duizenden banen’ die op de tocht komen als Nederland geen JSF’s koopt.

(c) De Volkskrant, Douwe Douwes, Jeroen Trommelen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DrewitzGeregistreerd op: 10-4-2007
Berichten: 455
Woonplaats: Enschede

BerichtGeplaatst: Za Apr 11, 2009 (23:23)    Onderwerp: Reageer met quote

Oefen nu vast met de JSF

Het NLR en Dutch Space hebben 3 dagen geleden een start gemaakt met de full scale ontwikkeling van het multi-ship Embedded Training systeem voor de Lockheed Martin F-35 Lightning II, ook wel de Joint Strike Fighter genoemd. Met deze opdracht van Lockheed Martin zal toepassing in de F-35 van in Nederland ontwikkelde, hoogwaardige technologie voor geavanceerde training voor piloten tijdens de vlucht een feit worden. Embedded training zal in 2011 voor F-35' Block 3 vliegtuigen beschikbaar komen. Embedded training zal standaard worden geleverd in alle F-35's, wat een langdurige betrokkenheid van Dutch Space en NLR in het programma kan betekenen. Embedded training biedt piloten de mogelijkheid gesimuleerde gevechtsscenario's te trainen gebruikmakend van uitsluitend "virtuele" en indien gewenst "echte" tegenstanders. Het maakt realistische en effectieve in-flight training mogelijk tegen lagere kosten en met minder geluidsbelasting voor mens en natuur. Immers met embedded training kan meer geavanceerde missie training op basis van meer gecompliceerde scenario's op elk moment en locatie plaatsvinden met beperkte inzet van ondersteunende middelen. Door gebruik te maken van snelle communicatiekanalen kunnen meerdere vliegtuigen gelijktijdig deelnemen aan hetzelfde trainingsscenario. Deze opdracht is van groot belang voor Dutch Space en het NLR. Dat onze innovatieve technologie is gekozen voor de F-35 Lightning II is een prestatie waar wij in Nederland trots op kunnen zijn. Het geeft aan wat samenwerkende kennisinstituten en industrieën in de wereld kunnen bereiken." aldus Fred Abbink, algemeen directeur van het NLR. Bart Reijnen, CEO van Dutch Space: "Wij verheugen ons op de samenwerking met Lockheed Martin welke naar wij verwachten van zeer lange duur zal zijn. Wij hebben de voortgang met betrekking tot embedded training in Nederland van nabij gevolgd en zijn verheugd dat de toepassing in de F-35 nu van start kan gaan. Het systeem geeft een extra dimensie aan het gevoel van realisme bij het trainen van F-35 piloten die met grondsimulatoren niet kan worden bereikt" zegt Dana Pierce, Lockheed Martin F-35 Program Manager,"Het feit dat onze Nederlandse partners vooraan lopen bij de ontwikkeling en verfijning van deze technologie benadrukt de waarde en de diepgang van internationale betrokkenheid voor het JSF programma. NLR en Dutch Space werken al jaren samen bij de ontwikkeling van embedded training. In 2004 werd het single ship concept gedemonstreerd met een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht. Vervolgens werd in 2007 bij Lockheed Martin een multi-ship demonstratie met behulp van grondsimulatoren gegeven waarmee definitief de haalbaarheid van multi-ship embedded training werd aangetoond evenals de vele voordelen om deze trainingen met meerdere deelnemende vliegtuigen uit te voeren. Met multi-ship embedded training kunnen piloten trainen zoals ze vechten, namelijk in kleine groepjes terwijl ze dezelfde tactische omgeving zien. Om dit te kunnen heeft elk vliegtuig een computersysteem met embedded training software. De software gebruikt een bestaande datalink om voor dezelfde tactische omgeving te zorgen in elk vliegtuig. Dutch Space is de grootste ruimtevaartonderneming van Nederland. Het is een vooraanstaande leverancier van de internationale ruimtevaartindustrie. Het bedrijf staat garant voor producten van hoge kwaliteit en beschikt over deskundige en enthousiaste medewerkers. Dutch Space is in 1968 gestart met ruimtevaartactiviteiten en heeft ongeveer 210 medewerkers. Hoofdactiviteiten vinden plaats op het gebied van zonnepanelen, lanceerstructuren, verificatie en simulatie, descent & landing en instrumenten. Sinds juli 2006 is EADS Astrium volledig eigenaar van Dutch Space.

(c) Science Guide
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
WarthogGeregistreerd op: 7-3-2005
Berichten: 650
Woonplaats: Kampen

BerichtGeplaatst: Di Apr 14, 2009 (6:42)    Onderwerp: Reageer met quote

Uitstel van aankoop JSF door Paul Jansen en Herman Stam


Uitstel dure uitgaven
De aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF staat op losse schroeven. Het miljardenbesluit om 85 toestellen te kopen wordt doorgeschoven naar een volgend kabinet. Wel zal dit jaar één testtoestel worden gekocht, en volgend jaar een tweede.
Dat is de meest waarschijnlijke uitkomst van het coalitieoverleg, dat vandaag wordt gevoerd tussen de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie. Later in de week volgt overleg met staatssecretaris De Vries (Defensie). Het compromisvoorstel moet een einde maken aan een slepend conflict tussen de regeringspartijen over de opvolger van de F-16. De PvdA maakt bezwaar tegen de miljardenorder voor de F-35, zoals de JSF (Joint Strike Fighter) gaat heten. Het CDA is voor de aanschaf. De ChristenUnie is in principe voor, maar wil een definitief oordeel laten afhangen van de ervaringen met de testtoestellen.

Met het verwachte uitstel sneuvelt opnieuw een afspraak uit het regeerakkoord. Daarin staat dat in 2010 de knoop over de miljardenorder moet worden doorgehakt. Dat wordt nu waarschijnlijk eind 2011 of begin 2012, dus na de algemene verkiezingen. Zo krijgt een nieuw kabinet de ruimte om eventueel van de aankoop af te zien.

Testvliegtuig

Staatssecretaris De Vries, die eerder deze maand in Washington op bezoek was, zou met uitstel kunnen leven. Defensie wil de F-16 vanaf 2014 gaan vervangen en dat betekent dat de eerste orders voor de JSF in 2012 moeten worden geplaatst. Tegelijkertijd blijft het kabinet voorlopig aan de verplichtingen van het JSF-programma, waarvan het partner is, voldoen door dit en komend jaar een testtoestel te kopen. Defensie wilde de twee vliegtuigen oorspronkelijk dit jaar aanschaffen.

De JSF-order is door de economische crisis uiterst gevoelig komen te liggen. De geraamde kosten zijn de afgelopen zeven jaar opgelopen van 3,5 miljard naar ruim 6 miljard euro en een definitief prijskaartje ontbreekt nog altijd.

Defensie brengt daartegenin dat deelname aan het militaire programma belangrijke tegenorders oplevert voor de Nederlandse industrie. Ook geeft het partnerschap korting bij de aanschaf.

Het miljardenbedrag voor de JSF komt uit de reguliere Defensiebegroting. Het departement zet sinds 2002 jaarlijks een bedrag opzij om de aankoop te kunnen betalen. De JSF moet de F-16 in fasen tot aan 2023 gaan vervangen
_________________
73-1664
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Panoravia Forum Index -> Messageboard Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar Pagina Vorige  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 12, 13, 14  Volgende
Pagina 9 van 14

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group